Hondenras: Rottweiler

Hondenras: Rottweiler

De Rottweiler is een middelgrote tot grote stevige hond, waarbij het belangrijk is om veel tijd en energie in de opvoeding en socialisatie te steken. Daarnaast heeft de Rottweiler veel beweging nodig.
In de onderstaande video en het artikel leer je meer over de raskenmerken, karakter en opvoeding van de Rottweiler. Onderaan dit artikel kan je afbeeldingen en nog een video (Engelstalig) van de Rottweiler vinden.

Rasgroep: Pinschers, Schnauzers, Molossers en Zwitserse Sennenhonden

Gebruik: Gezelschapshond en werkhond (waak en verdediging)

Algemene verschijning: Een middelgrote tot grote stevige hond, die een zwarte vacht heeft met bruine aftekeningen.

Schofthoogte: teven 55 – 63 cm, reuen 60 – 68 cm

Gewicht: teven ongeveer 40 kg en reuen ongeveer 50 kg

Leeftijd: Vaak wordt deze hond ongeveer 10 jaar oud

Vacht: De vacht van de Rottweiler is stokhaar. De vacht is kort en grof en kan hard van structuur zijn. De kleur van de Rottweiler is zwart met bruine aftekeningen op de wangen, snuit, boven de ogen, borst en benen. Op de foto’s onderaan dit artikel kan je deze kleur zien.

Verzorging: De vachtverzorging van de Rottweiler is gemakkelijk en kost weinig tijd. Borstel hem voornamelijk in de rui-periode met een rubberen borstel, om de losse haren te kunnen verwijderen.

Karakter en temperament: De Rottweiler is van nature waaks, beschermend, zelfverzekerd, onverschrokken en zeer trouw aan zijn baas en gezin. Dit ras bezit een enorme moed en reageert met hoge opmerkzaamheid op zijn omgeving. De Rottweiler is daarnaast aanhankelijk, gehoorzaam en werkwillig (geschikt voor bewaking of verdedigings-sporten). Mits goed opgevoed is hij ook een kindervriend. Er een groot verschil tussen een reu of teef. Reuen zullen vaak een groter mond opzetten, maar zijn wel gevoelig. Teven zijn vaak wat feller.

Beweging: De bewegingsbehoefte is groot bij een Rottweiler. Geef hem regelmatig de kans om los te kunnen rennen in het bos of weiden. Daarnaast kan je hem laten zwemmen, samen op de fiets of samen gaan joggen. Tevens zijn Rottweilers ook dol op apporteren. Ga minimaal 3 keer per dag met de Rottweiler wandelen, waarvan 2 wandelingen langer zijn (ongeveer een uur tot 1,5 uur).

Opvoeding: De opvoeding van een Rottweiler is intensief en minder geschikt als eerste hond. Het is namelijk zeer belangrijk om vroeg met de opvoeding en socialisatie te beginnen en hier veel tijd in te steken. Hondencursussen volgen is dan ook geen overbodige luxe. Daarnaast moet jij als baas evenwichtig, rustig en consequent zijn. Met een harde hand opvoeden wordt afgeraden, omdat dit de Rottweiler onvoorspelbaar kan maken en het uiteindelijk tegen jou kan keren. Tot slot moet je de Rottweiler ook duidelijk maken en leren dat er bij bezoek geen verdediging ingezet mag worden.

Gezondheid: Helaas heeft de Rottweiler een zeer hoog risico op erfelijke aandoeningen. Het is dus extra belangrijk om een goede fokker te vinden, die hiermee rekening houdt en de ouders kritisch kiest (dus ouders die zelf geen erfelijke aandoeningen hebben). De erfelijke aandoeningen die een Rottweiler kan hebben zijn: Elleboogdysplasie (aandoening aan ellenoog), heupdysplasie (ontwikkelingsstoornis heup), otitis externa (ontsteking uitwendige gehoorgang), spondylose (vergroeiing van tussenwervels), wobbler syndroom (afwijkende gang door vernauwd wervelkanaal), maag-dilatatie-volvulus (maagdraaiing), tumoren (kankergezel), aortastenose (vernauwing van de hoofdslagader), voorste kruisbandlaesie (“voetbalknie”), entropion (naar binnen krullende oogleden), patellaluxatie (losse knieschijf), cararact (staar) en chronische semamoiditis (langdurige ontsteking van de botjes ondervoet). Kijk voor meer informatie over de ernst van de ziektes en behandelbaarheid op http://www.rashondenwijzer.nl/rashonden/rottweiler.

Afbeeldingen van de Rottweiler

Boswell

Ella & Zeus

Pino

Rottweiler Running

Video over de Rottweiler

Heeft dit artikel over de Rottweiler jou geholpen?

Dan zou ik het leuk vinden als je mij ook wilt helpen door deze pagina te liken of te delen via Facebook, zodat anderen net als jij deze informatie over de Rottweiler kunnen vinden.

Past dit hondenras bij jou of heb je een Rottweiler? Dan ben ik benieuwd naar jouw ervaringen.

email

Eigenaresse DogsMagazine.nl * Enorme Hondenliefhebber * 2 kruisingen; Gigi en Woody * Hondeninstructeur * Toegepast Psycholoog

  • Social Links: